Sommarfest i Gållösa 2/9

Lördagen den 2 September är det fest i Sixbo Svingens Vägsamfällighet.

Vi dukar upp i Lillhagens äppelträdgård och kl 16.00 är grillen glödhet, medtag egen mat, dryck. Kaffet med dopp bjuder vi på efter en enkel 5 kamp!

Kostnad: Hjälp med bord och hjälp med några grillar till.

Anmälan senast den 23/8 till:

Jörgen Lycke, tel. 070-738 65 57  jorgen.lycke@gmail.com

Torpvandring mellan Svingen och Lillhagen; De som vill gå en enklare torpvandring strax innan festen, samlas vid Svingen kl. 15.00.

 Hjärtligt Välkomna!

Sixbo-Svingens vägsamfällighet

Vägföreningen finns i Gållösa, Valdemarsviks kommun. Vi är 27 medlemmar på vägsträckan mellan Lövkulla och Lövstad. Föreningen bildades 1963 och hade då 22 medlemmar.

Sidan kommer att innehålla information för vägföreningens medlemmar.

Vägsträckan från Svingen i söder och Sixbo i norr var den gamla stora landsvägen. Gållösa nämns redan i mitten av 1400-talet. Gållösa by har gått igenom både storskifte och laga skifte och ett gästgiveri låg längs vägen. Historisk fakta samlas in från kartor, protokoll och kyrkböcker och redovisas under fastigheter. Information och bilder mottages tacksamt av redaktören.

Ängbacken till salu

Det välskötta lilla torpet Ängbacken med sin prunkande trädgård är till salu. Huset är ett av de äldre i Gållösa och väl bevarat. Många personer har bott i husets få rum samtidigt och det har funnits både skolverksamhet och målarverkstad här. Läs mer om huset här och på mäklaren sida.

Melsätter

Yvonne Dahlberg har delat med sig av sitt bildarkiv. Yvonnes farfar, Karl Erik Svensson, köpte Melsätter 1922. På högra bilden nedan sitter han vid Melsätter och tittar på sitt barnbarn, Britt-Marie. På den vänstra bilden gör Karl Eriks son, Alvar (tv) och hans lekkamrat från Nannyhill, Per-Arne, honnör.

Svingen

Ur Sevärdhetsregister i Valdemarsviks kommun.

Torpet Svingen låg mitt emot Lövkulla längst söderut på vår vägsträcka. Man kan se rester av husgrunden strax intill vägen. Bilden är troligtvis från sekelskiftet. Skylten på huset visar antagligen att det bor en skomakare i huset då skomakare Gustaf Lekander bor här hela sitt liv. Han gifter sig tre gånger och får åtta barn. Huset brann ner 1944.

Redaktör: Ingalill Ivarsson, tel 070-634 31 19, e-post: ingalill.ivarsson@telia.com