Sixbo-Svingens vägsamfällighet

Vägföreningen finns i Gållösa, Valdemarsviks kommun. Vi är 28 medlemmar på vägsträckan mellan Lövkulla och Lövstad. Föreningen bildades 1963 och hade då 22 medlemmar.

Sidan innehåller information för vägföreningens medlemmar. Här finns även information om äldre fastigheter med kartor, bilder och förteckningar över vilka som bott i husen. Information fylls på efterhand.

Vägsträckan från Svingen i söder och Sixbo i norr var den gamla stora landsvägen. Gållösa nämns redan i mitten av 1400-talet. Gållösa by har gått igenom både storskifte och laga skifte och ett gästgiveri låg längs vägen. Historisk fakta samlas in från kartor, protokoll och kyrkböcker och redovisas under fastigheter. Information och bilder mottages tacksamt av redaktören.

Flygfoton på fastigheter

Kommer ni ihåg försäljarna som knackade dörr och ville sälja ett flygfoto på ditt hus? Nu har Arkiv Digital köpt flera arkiv av flygfoton och enstaka bilder får publiceras. Nedan ser ni hur Hagen såg ut 1983.

Gållösa 1850

Visst är det underbart med gamla kartor? Längs till vänster syns byn efter laga skiftet - endast tre bor kvar och boningshusen är röda på kartan. Nannyhill fanns redan då i korsningen och undrar om inte de svarta husen på andra sidan vägen tillhörde torpet? Ovanför Nannyhill syns Lund som betecknas som ett torp med ett T under sig. Andra boningshus vi ser är Skogvaktargården, Sandered, Dalliden och Lillhagen. De understa svarta husen kan vara tvättstuga eller något liknande då byn vattenkälla låg där. Gustafsberg vid vattenkällan kanske fanns redan då.

Skomakare och kyrkvaktmästare Lekander

Gustaf Wilhelm Lekander bodde bara på ett ställe hela sitt liv. Han föddes 1850 i torpet Svingen i Gållösa och dog på samma ställe 1926. Han var gift tre gånger och fick åtta barn. Gustaf var skomakare och det var säkert lönsamt då torpet låg längs huvudvägen genom socknen. På äldre dar blev han kyrkvaktmästare. Läs mer om Svingen.

Nannyhill

I Yvonne Dahlbergs bildarkiv hittar vi en bild på Nannyhill, även kallad Hörnet. Huset var ett undantag till Skogvaktargården och låg på ofri grund fram till 1927 då Anna Charlotta Pettersson, kallad Nanny, köper tomten runt huset. När bilden är tagen är okänt. Vinbärsbuskar kantade den grusade gången. Verandan är lövad, kan det vara midsommar? Verandan på huset byttes ut i början på 1990-talet då den var i uselt skick. Läs mer om Nannyhill

Redaktör: Ingalill Ivarsson, tel 070-634 31 19, e-post: ingalill@gallosa.se

Vill du ha kontakt med vägföreningens styrelse, skicka e-post till styrelsen@gallosa.se