Sixbo-Svingens vägsamfällighet

Vägföreningen finns i Gållösa, Valdemarsviks kommun. Vi är 28 medlemmar på vägsträckan mellan Lövkulla och Lövstad. Föreningen bildades 1963 och hade då 22 medlemmar.

Sidan innehåller information för vägföreningens medlemmar. Här finns även information om äldre fastigheter med kartor, bilder och förteckningar över vilka som bott i husen. Information fylls på efterhand.

Vägsträckan från Svingen i söder och Sixbo i norr var den gamla stora landsvägen. Gållösa nämns redan i mitten av 1400-talet. Gållösa by har gått igenom både storskifte och laga skifte och ett gästgiveri låg längs vägen. Historisk fakta samlas in från kartor, protokoll och kyrkböcker och redovisas under fastigheter. Information och bilder mottages tacksamt av redaktören.

Årsmötesprotokoll 2022

Här kan du läsa det senaste årsmötesprotokollet.

Flygfoton på fastigheter

Kommer ni ihåg försäljarna som knackade dörr och ville sälja ett flygfoto på ditt hus? Nu har Arkiv Digital köpt flera arkiv av flygfoton och enstaka bilder får publiceras. Nedan ser ni hur Sandered såg ut 1983.

Långrådnabacken 1935

Bilderna under är från bygget av landsvägen under mitten av 1930-talet. Avsnittet är den så kallade Långrådnabacken. De två första bilderna är från 1934 och de två sista 1935. Var originalbilderna finns är okänt, men kopior finns i Tryserums Hembygdsförening.

Konfirmander i Gållösa 1922

1921 började Victor Carlsson sin tjänst som kyrkoherde i Tryserum. Han var folklig och omtyckt i socknen och stannade i sin tjänst här i 37 år. På bilden syns några av hans första konfirmander 1922 och tre av ungdomarna kom från Gållösa; Sven Oskar Nilsson i Sixbo, Hilda Karlsson i Lillhagen och Margit Nilsson i Gållösa kvarn. Någon av flickorna på bilden är Hilda Karlsson. 45 stycken konfirmerade sig detta år och det gjordes två fotograferingar. Prästerna fick själva ombesörja fotograferingen av konfirmanderna och sen sälja kopior till ungdomarna. Alla hade säkert inte råd att köpa ett foto, så några kopior blev kvar hos kyrkoherden som nu är skänkta till Tryserums Hembygdsförening.

Svingen 1920

I Tryserums Hembygdsförenings bildarkiv finns en bild på Svingen 1920. Mitt i bilden sitter kyrkoherde Per August Arnman och till höger om honom Gustaf Lekander som bor i torpet. Gustaf firar här sin 70-års dag med familj och vänner och någon har förevigat detta ögonblick. Till höger om Gustaf sitter hans fru, Emma Augusta Nilsdotter. Gustaf hade ett skomakeri och han arbetade som kyrkvaktmästare i Tryserums kyrka. Lär mer om Svingen.

Redaktör: Ingalill Ivarsson, tel 070-634 31 19, e-post: ingalill@gallosa.se

Vill du ha kontakt med vägföreningens styrelse, skicka e-post till styrelsen@gallosa.se