Blogg

12. feb, 2021

När snön vräker ner, kan vi lita på vår käre granne, Göran, som plogar så gott han kan med sin gamla traktor. Många körde fast i snön i början av februari och så gjorde även Göran. Vi är väldigt tacksamma för detta arbete så folk kan komma till sina arbeten i tid på morgonen.

18. okt, 2020

Ättlingar till Gustav Lekander som hela sitt liv bodde i Svingen, hittade vår hemsida och ville komma på ett besök. Platsen där Svingen låg, hade besökts tidigare, men då visste de inte exakt var huset låg. Nu ligger här en vändplan och resterna av husgrunden är helt borta.

Det var Jan Lekander, barnbarn till Gustav, och Jans brorsbarn, Torbjörn Köhl och Elisabeth Lindstrand, som besökte Gållösa en dag i oktober. Vi besökte först graven vid Tryserums kyrka. Där framkom att det är Gustav och hans två sista fruar, Maria och Emma, som ligger i familjegraven.

Torbjörn hade fotografier med sig som var tagna vid Svingen och tack vare den öppna platsen där huset låg, kunde vi lista ut var fotografiet var taget. Resterna av jordkällaren finns kvar och syns på fotot här på sidan.

Spännande att höra vad som hände med släkten som bodde nästan 100 år i fastigheten!

6. sep, 2020

Under rubriken Gållösa by har jag skrivit om den gamla byn på höjden och undrat varför Inga, född 1817, tidigt blev änka. Idag hittade jag en tidningsnotis i Blekinga-Posten från 1858 där det berättas om hennes man som hittades död en bit från hemmet när han var på väg hem från Valdemarsvik. Det spekuleras i artikeln om han är ett offer för fyllerilasten!

1. jul, 2020

Enligt gammal sägen finns en skatt vid regnbågens ände. Finns den i Skogvaktargårdens lagård?

24. apr, 2020

I dessa tider känns det som en stor fördel att bo på landet. Man kan gå ut och röra på sig utan att man behöver träffa andra.Det känns väldigt underligt och onaturligt att försöka undvika andra människor istället för att mötas och söka kontakt. En annan stor fördel är trädgården runt huset där man vistas och nu när värmen kommer, blir det som ett extra rum eller fler. I år är det säkert fler än jag som utökar grönsakslandet och planterar lite extra. Vi har flera bra handelsträdgårdar på nära avstånd och det närmaste är ju dessutom helt utomhus.