Blogg

15. nov, 2017

Lantmäteriet har massor av kartor och bilder som de numera delar med sig gratis. Som detta historiska ortofoto producerat 1963. På bilden har vi Lövstad i övre vänstra hörnet och Filmtvätten i mitten längst ner. Här ser vi hur vägen tidigare gick från bron till Grännäsvägen.

Lövstad Hagnästet är ännu inte byggt, men vägen finns fram till fastigheten och är öppen ända till Lövstad. Klicka på bilden så ser du den större.

15. nov, 2017

Lördag 2/9 bjöd Ann-Katrin och Jörgen Lycke i Lillhagen på sommarfest för vägföreningens medlemmar. Efter en kortare torpvandring från Svingen till Lillhagen, hållen av Ingalill Ivarsson, samlades ett tjugotal personer hos Lyckes. Kvällen bjöd på strålande sol som vi kunde njuta av där vi satt på det gamla foderbordet. Värdparet hade ordnat med grillar och bjöd på kaffe och kakor. En rolig femkamp hade de också ordnat där laget Laglösa vann. Tack Ann-Katrin och Jörgen för det lyckade arrangemanget!

16. maj, 2017

Den lilla söta ryggåsstugan Torshag i sin glänta i skogen är nog snart ett minne blott! Det förfaller mer och mer och det är antagligen för sent att rädda det gamla torpet. Huset är ett av de äldre i byn. Läs mer om det här.

Borta är nu också resterna av Löfsveden på fastigheten intill. Huset låg på fastigheten Lövkulla som nyligen fått nya ägare efter Herman i Svingen.

För den som vill bo i Gållösa finns nu två fastigheter till salu längs vår väg: Ängsbacken och Lövstad Hagnäset. Lär om dem på mäklarens sida här.

Vägen mellan Lundby och Svingen håller på att fixas i ordning och snart kommer nytt grus att läggas på.

 

28. aug, 2016

http://www.nt.se/nyheter/valdemarsvik/forbjuden-trafik-kor-sonder-vagen-om4267076.aspx

24. okt, 2015

På vinden hittade jag en almanacka från 1878. Omslaget är en 6 sidor stor annons för Carl G. Forsbergs Manufaktur- & Klädeshandel i Waldemarsvik där de räknar upp alla varor som kan köpas. Det fanns allt: äkta ryska Guttapercagaloscher, galanterivaror, Italienkloth, Casinett, Croiseer, Korderojer, Kattuner, Piqueer, Brilliantiner samt släta och faconerade Ylleband med mycket mera.

   I almanackan finns också beskrivning av det nya metriska systemet som införs mellan 1879 till 1888. Under denna tid får man skriva i den gamla systemet: fot, tum, tunnland, tunnor, vedfamnar. Vissa mått lever kvar idag som tunnland och tum.