Blogg

13. jun, 2022

Göran Andersson passar på att sladda vägen med sina fina John Deere-traktor. Nu blir vägen superfin eftersom det regnat en del de sista dagarna. Och så hoppas vi att en och annan mördarsnigel hamnar i sladdredskapet.

20. jan, 2022

Karl Svensson i Melsätter hade ett åkeri med en lastbil, en International Harvester, som lastade 1920 kg. På söndagarna gjorde han ofta utflykter med grannarna i Gållösa. Vilket trevligt nöje! Och någon i hans släkt hade en kamera och har förevigat några av de tillfällena. Ett par andra bilder finns i Tryserums Hembygdsförenings årsskrift 1997. Karl drev åkeriet fram till sin pension 1942.

13. jan, 2022

Snöröjningen på våra vägar kan man inte klaga på, den sköts alldeles utmärkt med plogning och grusning. Annars är vi förstås laddade med broddar på landet så den dagliga promanaden kan göras. Och på vägen mellan Lund och Filmtvätten är det lite trafik och säkert att gå. Igår togs denna bild och idag har vi plusgrader ute.

12. jan, 2022

Nu är det mycket timmer som ska köras iväg och timmerbilen ockuperar vägen mellan Skogvaktargården och Nannyhill cirka en halvtimme när den lastar. Alternativ väg då är via Skogvaktargårdens egna väg över gården om ni snällt frågar ägarna. Ha tålamod, timmret är snart borta. Det är björk, gran, tall och som på bilden, prima aspvirke som blir tändstickor, som forslas bort.

11. jan, 2022

Under 1800 hade vi både koppargruva och kopparhytta i trakten. Gruvan låg i Härad och hyttan, Valdemarsviks Kopparverk, vid just Hyttan som det fortfarande kallas. Endast bostadshuset för gruvdisponeneten finns idag kvar vid hyttan. Koppar till hyttan togs även från Fångö i skärgården. Både hyttan och gruvdriften i Härad lades ner 1876.

Den söta lilla kopparkitteln är tillverkad i den hyttan och Märta Moberg i Ängbacken fick den i födelsedagspresent 1880 då hon fyllde 7 år. Vilken lycka det måste ha varit för flickan! Kitteln ägs idag av Märtas barnbarn, Christer Björklund.

På kartan syns både hyttan och Ängbacken.