Blogg

10. sep, 2018

Vi är några stycken som startat en grupp där vi dyker ner i Gållösas historia. Syftet är att samla in fakta som kan vara av intresse för flera. Vi kommer att träffas en gång i månaden. I söndags hade vi första träffen. Alla får studera det man vill. Är det någon mer som är intresserad, hör av er till mig. Om vi blir tillräckligt många, kan det bli en studiecirkel och vi kan få lite bidrag.

Lås in alla redskap! Under loppet av ett halvår har Skogvaktargården haft två inbrott i sin ladugård. Maskiner och redskap har stulits.

29. aug, 2018

Kungliga Biblioteket jobbar med att lägga upp dagstidningar digitalt och göra dem sökbara. Gå in på tidningar.kb.se och sök. Artiklar år 1903 och senare kan man tyvärr bara läsa på Kungliga Biblioteket och inte digitalt. 

Här hittade jag en artikel från 1879 där J. Nilsson i Gållösa blev drabbad av häststöld. Jag hittade också den tragiska historien om Svante Kindström som drunknade i Vammarsmålaån, se artikel under Katrineberg.

2. aug, 2018

En dam kontaktade mig för att titta på stället där hennes förfäder hade bott i Katrineberg. Hennes mormors föräldrar bodde i torpet i mitten av 1800-talet. Gruvarbetaren Anders Magnus Wilhelm Kindström och hans fru Inga Charlotta Jonsdotter fick inte mindre än elva barn, varav de två sista föddes efter de flyttat till Gladhammar. Anders hade fått yrket gravarbetare, vilket var feltolkat. Anders var gruvarbetare och med stor sannolikhet kan han ha arbetat i Härads gruva som var aktiv under denna tiden. Jag är osäker på var Katrineberg låg och om någon vet med säkerhet, hör av er till mig. Läs mer om Katrineberg .  

15. nov, 2017

Lantmäteriet har massor av kartor och bilder som de numera delar med sig gratis. Som detta historiska ortofoto producerat 1963. På bilden har vi Lövstad i övre vänstra hörnet och Filmtvätten i mitten längst ner. Här ser vi hur vägen tidigare gick från bron till Grännäsvägen.

Lövstad Hagnästet är ännu inte byggt, men vägen finns fram till fastigheten och är öppen ända till Lövstad. Klicka på bilden så ser du den större.

15. nov, 2017

Lördag 2/9 bjöd Ann-Katrin och Jörgen Lycke i Lillhagen på sommarfest för vägföreningens medlemmar. Efter en kortare torpvandring från Svingen till Lillhagen, hållen av Ingalill Ivarsson, samlades ett tjugotal personer hos Lyckes. Kvällen bjöd på strålande sol som vi kunde njuta av där vi satt på det gamla foderbordet. Värdparet hade ordnat med grillar och bjöd på kaffe och kakor. En rolig femkamp hade de också ordnat där laget Laglösa vann. Tack Ann-Katrin och Jörgen för det lyckade arrangemanget!