Sixbo-Svingens vägsamfällighet

Vägföreningen finns i Gållösa, Valdemarsviks kommun. Vi är 28 medlemmar på vägsträckan mellan Lövkulla och Lövstad. Föreningen bildades 1963 och hade då 22 medlemmar.

Sidan innehåller information för vägföreningens medlemmar. Här finns även information om äldre fastigheter med kartor, bilder och förteckningar över vilka som bott i husen. Information fylls på efterhand.

Vägsträckan från Svingen i söder och Sixbo i norr var den gamla stora landsvägen. Gållösa nämns redan i mitten av 1400-talet. Gållösa by har gått igenom både storskifte och laga skifte och ett gästgiveri låg längs vägen. Historisk fakta samlas in från kartor, protokoll och kyrkböcker och redovisas under fastigheter. Information och bilder mottages tacksamt av redaktören.

Årsmötesprotokoll 2022

Här kan du läsa det senaste årsmötesprotokollet.

Flygfoton på fastigheter

Kommer ni ihåg försäljarna som knackade dörr och ville sälja ett flygfoto på ditt hus? Nu har Arkiv Digital köpt flera arkiv av flygfoton och enstaka bilder får publiceras. Nedan ser ni hur Sixbotorp och Nedre Sixbo såg ut 1960.

Långrådnabacken 1935

Bilderna under är från bygget av landsvägen under mitten av 1930-talet. Avsnittet är den så kallade Långrådnabacken. De två första bilderna är från 1934 och de två sista 1935. Var originalbilderna finns är okänt, men kopior finns i Tryserums Hembygdsförening.

Torshag

I en liten glänta i skogen byggdes torpet Torshag i Torshagen någon gång i mitten av 1800-talet. Hit flyttade fattigjonet Carl Carlsson med husstrun Anna Eriksdotter och sönerna Carl Otto och Gustaf. Carl Otto tar senare över driften. Tidvis verkar flera familjer bott i den lilla stugan. Torpet ligger på gården Hagens mark och håller tyvärr på att förfalla.

Svingen 1920

I Tryserums Hembygdsförenings bildarkiv finns en bild på Svingen 1920. Mitt i bilden sitter kyrkoherde Per August Arnman och till höger om honom Gustaf Lekander som bor i torpet. Gustaf firar här sin 70-års dag med familj och vänner och någon har förevigat detta ögonblick. Till höger om Gustaf sitter hans fru, Emma Augusta Nilsdotter. Gustaf hade ett skomakeri och han arbetade som kyrkvaktmästare i Tryserums kyrka. Lär mer om Svingen.

Redaktör: Ingalill Ivarsson, tel 070-634 31 19, e-post: ingalill@gallosa.se

Vill du ha kontakt med vägföreningens styrelse, skicka e-post till styrelsen@gallosa.se